Bekijk al onze pakket aanbiedingen voor Speciale Opleidingen
ADHD / Autisme
Mensen met Autisme, ADHD of verwante problemen kunnen net als ieder ander leren om auto te rijden. Ze zijn even capabel als ieder ander om auto te maar door een iets andere informatieverwerking in de hersenen gaat het aanleren wat minder vanzelfsprekend. Met de juiste begeleiding tijdens de rijles is het gelukkig ook voor hen heel goed mogelijk het rijbewijs te halen! Rijschool de Betuwe is erkend rijschoolhouder in autisme en ADHD. Met de juiste begeleiding tijdens de rijles is het heel goed mogelijk het rijbewijs te halen. Mensen met autisme leren en denken anders dan mensen zonder autisme. Om een rijles-kandidaat goed te kunnen begeleiden op weg naar zijn of haar rij-examen, is het van belang om zijn of haar manier van denken te begrijpen. Rijschool de Betuwe denkt goed mee met de leerling en probeert op een prettige, overzichtelijke manier de complexe manier van het autorijden te leren. De essentie van de aanpak van begeleiding van mensen met autisme zit hem in het zo duidelijk en concreet mogelijk zijn, stap voor stap.
Bij intake wordt dit met de leerling besproken. We nemen hier ruim de tijd voor om alle vragen te beantwoorden en een duidelijke uitleg te geven. Voor deze lessen hanteren wij speciale tarieven. Het is raadzaam om vooraf een geneeskundige eigen verklaring in te dienen bij het CBR. In de meeste gevallen volgt er een medische keuring of een verwijzing naar een specialist opgelegd door het CBR. Er kan ook alleen een rijtest opgelegd worden. Voor meer informatie zie folder hiernaast : Geneeskundige CBR.
Onze rij-instructeurs zijn erkend Autisme/ADHD en staan geregistreerd bij Spectrum Nederland rijles-en-autisme.nl
De keuring voor rijgeschiktheid wordt versneld omdat kandidaten met ADHD,ADD of ASS al voor het indienen van hun Eigen verklaring naar een keurend specialist kunnen gaan. Dit geldt alleen voor kandiaten die examen willen gaan doen voor hun auto- of motorrijbewijs die nog nooit eerder een rijbewijskeuring hebben gehad. Zij kiezen de specialist voor hun keuring zelf uit een overzicht op www.cbr.nl Kandidaten nemen hun ingevulde Eigen verklaring mee naar de afspraak. Na de keuring stuurt de specialist de Eigen verklaring met zijn keuringsrapport op naar het CBR.
Faalangst
Ongeveer 20% van de leerlingen heeft last van faalangst of examenvrees. Meestal worden de symptomen niet herkend door de rij-instructeur. Reden voor het ministerie om faalangstleerlingen een apart examentraject te laten volgen met ingang van de nieuwe rijbewijsrichtlijn.
Wat is faalangst ?
Je hebt lang geoefend om het zover te brengen. Je weet dat je het kan, maar toch heb je in je achterhoofd dat knagende gevoel, dat het toch niet goed zal gaan. Je gaat in de auto zitten en opeens weet je helemaal niets meer. Je bent zo zenuwachtig, dat je de auto niet eens meer in de versnelling kan zetten. Of je kan niet eens meer normaal nadenken, zodat je de opdrachten van je examinator niet goed kan uitvoeren. Komt je dit bekend voor? Dan heb jij waarschijnlijk last van faalangst.
Soorten faalangst
Faalangst bestaat in vele verschillende vormen. Faalangst door druk van buiten af, of misschien heb je wel iets meegemaakt, waardoor je steeds weer zenuwachtig wordt. Ook kan faalangst genetisch zijn. De instructeurs van Rijschool de Betuwe zijn getraind in het herkennen van de soorten faalangst en weten precies hoe ze hiermee moeten omgaan.
Gespecialiseerde instructeurs
De instructeurs van Rijschool de Betuwe zijn gespecialiseerd in het omgaan met leerlingen die last hebben van faalangst. Zij kijken naar de bron van die angst en zullen samen met jou proberen om je zoveel vertrouwen te geven in je eigen rijden, dat je zenuwen tijdens je examen zoveel mogelijk zijn verminderd.
Fouten maken is niet erg !
Het belangrijkste om te weten is dat fouten maken tijdens je lessen of zelfs op je examen helemaal niet erg is. Iedereen maakt fouten. Niemand verwacht van je dat je in één keer alles goed doet. Tijdens je opleiding zal je instructeur je hier ook steeds weer op wijzen. Zenuwen helemaal wegnemen lukt nooit. Het is onmogelijk om je zenuwen helemaal bij je examen weg te nemen, en dat is ook helemaal niet erg. Iedereen heeft last van spanning als hij of zij examen moet doen. Dit is normaal. Het wordt echter faalangst als de zenuwen zo erg zijn dat je niet meer normaal kan functioneren. Rijschool de Betuwe zal je zoveel mogelijk begeleiden bij je faalangst, zodat je examen zo goed mogelijk kan doorlopen.
Speciaal Examen
Sinds een korte tijd heeft het CBR een faalangst examen. Dit examen is niet gemakkelijker, maar je krijgt wel de kans om tijdens je examen je zenuwen weer de baas te worden Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.
In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om u op uw gemak te stellen. Want als u zich op uw gemak voelt, dan presteert u het beste!
Time-out aanvragen
Bent u eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt u een time-out aanvragen. Of meerdere, als u dat wilt. U mag het zelf aangeven. Uw examinator kan u ook een time-out geven, als hij denkt dat u dat nodig heeft.
Niet makkelijker
Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! U moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat u moet laten zien dat u veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.
Test uzelf Op faalangst.nl of 123test.nl kunt u testen of u moet overwegen om het speciale rijexamen aan te vragen. Overleg altijd met uw rij-instructeur! Meer informatie leest u verder op : rijles-en-autisme.nl
Medisch begeleiding
Rijschool de Betuwe geeft ook medische begeleiding en opfriscursussen Bij Rijschool de Betuwe kunt u terecht als u wordt opgeroepen voor een medische rijtest bij het CBR. We kunnen u begeleiden tijdens de voorbereiding en zorgen tevens voor een geschikte (les)auto in schakel of automaat. Ook leerlingen die autistisch zijn kunnen we begeleiden. Hiervoor hebben de instructeurs een basis cursus autisme en rijles gevolgd. De instructeurs kunnen deze leerlingen begeleiden in zowel schakel als automaat.
Medische aanpassingen.
In een van onze lesauto’s(automaat) hebben we een paar aanpassingen aangebracht. Bij ons kunt u terecht voor eenhandige bediening van stuur en schakelaars, Gaspedaal links i.p.v rechts, en aan de rechterkant een steun zodat indien u rechts een prothese heeft deze daar veilig neer kan zetten. Er is handbedingen aanwezig voor gas en voor de rem. Voor gegevens of vragen i.v.m aanpassingen of rijtesten verwijzen we u naar het C.B.R, afdelingen Aanpassingen, tel(026)-3238737 voor de regio oost of u kunt bellen met het centraal nummer van het CBR te Rijswijk (070)-37205. Het internetadres van het CBR is: cbr.nl en dan kijkt u op Rijgeschiktheid naar rijbewijs met handicap of beperking. Voor meer informatie hierover klik HIER
Van schakel naar automaat
Er zijn situaties dat er om wat voor reden dan ook lange tijd niet gereden is . Het schakelen kan dan moeilijker gaan en misschien ook wel onveilig. Vaak is er toch wel een wens om te kunnen blijven rijden. Een automaat zou een oplossing kunnen zijn. Er is door middel van het rijden met een automaat meer aandacht voor het verkeer waardoor het rijden gemakkelijker gaat. Informeer naar de mogelijkheden, een paar lessen kunnen al voldoende zijn.
Opfris cursus
Met de opfriscursus zorgen we er voor dat wanneer u lange tijd niet gereden heeft, weer zelfstandig de weg op durft te gaan. In onze zeer moderne automaat- of schakel lesauto kunt u ook een opfriscursus doen.
Betuwe RIS start pakket 10 rijlessen incl. TTT en Examen en RIS boek.
nu voor
Betuwe Bromfiets start pakket 5 rijlessen incl. examen.
nu voor
Betuwe TRY THE BIKE proefles 2 uur motorles A of A2
nu voor
Betuwe aanhanger E achter B start pakket 7 uur rijles incl. examen
nu voor