title_shape_1Aanhanger Opleiding (E achter B)

Van koppelen tot controleren

Als je met een grote caravan, aanhanger of met een paardentrailer wil gaan rijden, heb je vaak een rijbewijs BE nodig. Volgens de europese rijbewijsrichtlijn per 19-1-2013 gelden deze regels voor de rijbewijs-richtlijn BE. Toegestane maximale massa ( tmm) van de aanhanger ligt tussen 750 kg en 3500 kg. Daarnaast moet de totale maximale massa van de combinatie tussen 3500 kg en 7000 kg liggen. Komt het gewicht daarboven dan is rijbewijs C(1)E vereist boven. Enkele uitzonderingen zijn mogelijk. De auto moet wel het gewicht mogen trekken volgens het kentekenbewijs.

 • Aanhanger rijles vanaf 18 jaar is mogelijk
 • Altijd een vaste rij instructeur/instructrice
 • Nieuwe auto's met moderne hulpmiddelen
 • Kies uit losse rij lessen of een startpakket
 • Rij instructeur/instructice is aanwezig bij het examen
 • Rij lessen is mogelijk regio Betuwe en omstreken
 • Een proefrijles tegen een gereduceerd tarief is mogelijk
 • Leerling app via PlanGo Rijschool software
title_shape_1Aanhanger Opleiding (E achter B)

Goed om te weten

Rijden met een combinatie van 10 meter is natuurlijk anders dan rijden in een ‘gewone’ auto. Op het examen wordt daarom extra gelet op de rijvaardigheid van de kandidaat. Verantwoord en veilig omgaan met het voertuig in het verkeer staan centraal. Tijdens de lessen wordt daarom veel aandacht besteed aan onderdelen als: keren, achteruitrijden, aan- en afkoppelen, wegrijden en verkeersinzicht dat je uitgebreid kunt oefenen. Deze praktijkopleiding kun je op verschillende manieren volgen. Als er ervaring met een aanhanger aanwezig is dan kunnen de meeste leerlingen volstaan met de BE pakket van 7 rijlessen wat we verdelen in 2 halve dagen. Indien nodig kunnen dan nog extra rijlessen worden vervolgd. Bij geen of weinig ervaring beginnen we eerst met 2 uur rijles om te kijken hoeveel uren er nodig zijn om je rijopleiding met een voldoende te kunnen afsluiten.

Wanneer kan je met een B rijbewijs een aanhanger trekken en wanneer met een BE rijbewijs? Zie ook schema.

title_shape_1Aanhanger Opleiding (E achter B)

Opfris Cursus of Caravan Training

We allemaal wel de kreet: ja, dat heb ik er vroeger gewoon bij gekregen ! Vooruit rijden met een aanhangwagen lukt over het algemeen wel, het gaat juist lastig worden als we een keer achteruit moeten! Wat dacht je van je van je van het oversteken van kruispunten ? Wel eens stilgestaan bij het feit dat je met een aanhangwagen al snel zo´n 6 meter langer bent als zonder aanhanger ? Op vakantie met de caravan, rijden met een paardentrailer of met een aanhanger gewoon een keer naar de bouwmarkt. Een paar uur rijden onder toezicht van een BE instructeur verricht al wonderen. Door een aantal handige tips en trucs verkrijg je meer inzicht en handigheid in het achteruit rijden. Je kunt gebruik maken van het lesmateriaal van de Verkeersschool, maar je kunt ook gewoon met je eigen caravan of aanhangwagen rijden.

 • Aanhanger rijles vanaf 18 jaar is mogelijk
 • Altijd een vaste rij instructeur/instructrice
 • Nieuwe auto's met moderne hulpmiddelen
 • Kies uit losse rij lessen of een startpakket
 • Rij instructeur/instructice is aanwezig bij het examen
 • Rij lessen is mogelijk regio Betuwe en omstreken
 • Een proefrijles tegen een gereduceerd tarief is mogelijk
 • Leerling app via PlanGo Rijschool software
title_shape_1Stap voor stap op weg naar je rijbewijs

Stappenplan in het algemeen

Je rijbewijs in 6 stappen

icon
icon
01

Inschrijven voor aanhanger opleiding

Schrijf je in via de knop INSCHRIJVEN (zie rechtsboven) dan nemen we spoedig contact met je op voor verdere informatie.

icon
icon
02

Machtigen Rijschool en Gezondheidsverklaring aanvragen

Na de inschrijving nemen we contact op met je en vragen we of je de machtiging en gezondheidsverklaring wilt regelen bij het CBR. Dan kunnen we het praktijk examen aanvragen

icon
icon
03

Beoefen de praktijk lessen

Rijlessen met een aanhanger kan vanaf je 18 jaar en er is geen theorie examen nodig. Als examendatum bekend is plannen we de praktijklessen in. Als er genoeg ervaring is plannen we een halve dag (4 uur) praktijklessen in en voor je examen nog 3 uur en daarna examen.

icon
icon
04

Doe de Praktijk Examen

Examen doen we in Tiel, dat bestaat uit vragen over de kentekens, zelfstandig kunnen aan- en af koppelen, 2 bijzondere verrichtingen en veilig en zelfstandig rijden door het verkeer.

title_shape_1Maak de papieren in orde

Algemene Informatie

Alles wat je nodig hebt om stapgewijs je administratie voor je rijbewijs in orde te maken vind je hier.

auto opleiding 1 logo
service_card_1

Actuele Prijslijst opvragen

Check de actuele prijzen en tarieven hier op de website van Rijschool de Betuwe, prijzen zijn onder voorbehoud van wijzigingen en drukfouten. Maak je keuze tussen een startpakket, losse rijles etc.

Klik hier
rdblogo
service_card_1

Inschrijven bij Rijschool de Betuwe

Schrijf je in bij Rijschool de Betuwe voor een rij opleiding. Eenmaal je ingeschreven bent ontvang je login gegevens voor de Leerlingen Portaal en kun je starten met plannen van de theorie en praktijk rijlessen.

Klik hier
plangoapp
service_card_2

Leerlingen Portaal

Log hier in om een actueel overzicht te kunnen inzien over de voortgang van de opleiding. Via de PlanGo app heb je alles van je rijopleiding centraal staan. Denk aan een overzicht van de afspraken, vorderingen, theorie, rekeningen etc.

Klik hier
rijschoolmachtigen 1
service_card_6

Rijschool Machtigen

Wil je auto rijexamen gaan doen ? Dan moet je de rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Zodra je dat hebt gedaan krijg je een bevestiging hierover. Onze ID is 4984F5.

Klik hier
begeleiderspas cbr 1
service_card_1

Begeleiderspas Aanvragen

Ben je 17 jaar en wil je je rijbewijs aanvragen na het halen van je rijexamen? Dan heb je een begeleiderspas nodig om straks te mogen rijden. Deze kun je bij de RDW opvragen.

Klik hier
gezondheidsverklaring
service_card_4

Gezondheidsverklaring Aanvragen

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. Deze vult u zelf in. Op deze manier weet u zeker dat u veilig de weg op gaat.

Klik hier
theoriewebshop
service_card_3

Theorie Webshop

In onze webshop vind je een compleet assortiment aan leermiddelen voor het theorie examen. Je vindt hier theorieboeken, online examen trainingen en internetopleidingen voor de auto, motor en bromfiets. Met PlanGo kan je theorie leren via de app of computer, vraag het aan via de PlanGo app.

Klik hier
theorieexamen1
service_card_2

Theorie Examen Aanvragen

Ben je klaar met leren en wil je het theorie examen gaan doen? Dan vraag je dit rechtstreeks aan bij het CBR. Je logt hier dan met je persoonlijke DigiD.

Klik Hier
theorieexamenauto
service_card_5

Rijbewijs Aanvragen

Voor het aanvragen of vernieuwen van een rijbewijs maakt u een afspraak. Na ongeveer een week haalt u het rijbewijs persoonlijk af op het gemeentehuis. Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig.

Klik hier
title_shape_1Heb je vragen of opmerkingen ?

Veel gestelde vragen

Hieronder kan je een lijst vinden met veelgestelde vragen, staat je vraag er niet tussen neem contact op met ons via het contact formulier.

Vanaf je 16.5 jaar mag je beginnen met je rijlessen en vanaf 17 jaar mag je rijexamen doen. Ben je geslaagd, dan moet je nog onder begeleiding rijden tot je 18e (2 to drive)

Rijles duurt 60 minuten. Er bestaat natuurlijk de mogelijkheid om langer te lessen bv. 1.5 of 2 uur.

Hoeveel autorijlessen iemand nodig heeft, is per leerling verschillend. Tijdens een intake kunnen wij al wel een inschatting maken hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. Gemiddeld heeft een beginnende leerling 40 lessen nodig

Met het leren van de theorie kun je meteen beginnen. Het theorie examen mag je doen als je 16 jaar bent.

In principe les je altijd bij dezelfde instructeur(trice). Het kan zijn dat er gewisseld wordt van instructeur bij ziekte of vakantie. Voor de toets van module 2 wordt er standaard van auto en instructeur gewisseld

Wij beginnen altijd met een intake(proefles). Deze is gratis als je besluit om met ons verder te gaan. Dit is een mooie kans om te kijken hoe er les gegeven wordt en kunnen we een inschatting maken hoeveel lessen er nodig zijn.

Jazeker, wij geven ook theorielessen . Bij de rijles pakketten ontvang je een gratis theorie online cursus. Theorie boeken en cd’s kan je ook bij ons verkrijgen. We geven theorie privé les en klassikaal theorieles op een zaterdag (zie onze site voor op de datums)

Schrijf je hier in